Menu

HOME

BUSSEN INKÖPTES
ROSTLAGNING
GOLVET SÄNKS
INREDN/PLANERAS
TITTARFRÅGOR
TEKNIK
EL - TIPS
TILL SIDANS TOPP
ROWAAX/Roland Waax
LÅNGGATAN 32
824 52 HUDIKSVALL
0650 - 12600
Webbmaster Roland Waax
  BYGGA HUSBUSS
 
 
Det blir sällan som man tänkt sig. . .
Precis som andra gamla gubbar drabbades jag av hjärtinfarkt. 2 st. t.o.m. ganska tätt. Det blev Uppsala och en bypassoperation. Allt gick perfekt men, orken försvann och till råga på allt skulle kommunen riva lokalerna bussen stod garagerad i. Ajokkin är nu såld till Brunflo och jag önskar den nya ägaren lycka till.
 
Att bygga en husbuss
Att snickra är min passion. Trä är ett material som är lätt att använda och forma så man får den färdiga produkten som man vill ha det.
Innan man börjar med snickeriarbetet så måste man planera noga. I sin fantasi skall alla utrymmen finnas klara. Man mäter och planerar noga innan man sätter igång.
Inga fönster skall tas bort. Av erfarenhet vet jag hur viktigt det är att fordonet bär karaktär av en buss. Det ger så många fördelar när man söker parkering. I städer, idrottsanläggningar, mässor, museer finns det gratisparkeringar för bussar.
Vid ett besök i Stockholm med min andra buss (Volvobussen) var det livlig trafik, polisen vinkade in mig i kollektivfilen. Det var smidigt att ta sig fram i huvudstaden på samma villkor som SL-bussarna.
Inredningen görs i första hand för två personer, men kan med lite fantasi arrangeras för övernattningar för fler personer.
Om man lämnar dörren för toalettutrymmet öppen och på vid gavel, skall den nattetid kunna fungera som dörr mellan de främre och bakre utrymmet. Det är viktigt att man har alla mått klara när man bestämmer inredningens funktion.
I planeringsstadiet hade jag tänkt att göra snickerierna ljusa för att få en behaglig rymd i bussen. Jag tänkte lasera trädetaljerna. Men, det gick inte så bra, materialet blev bara mörkare och mörkare för varje strykning så jag övergav den tanken och täckmålade i två ljusa grå nyanser.
Högskåpen skulle kläs med textil hade jag bestämt i tidigt skede, och grått skulle det vara för att synas så lite som möjligt genom fönstren utifrån.
På toalettutrymmets främre del och i hörnet är el-panelen placerad. Det blir praktiskt att överblicka om man "glömt" något på när man lämnar bussen. På panelen, där knapparna för övrigt kommer från skrotade Scania lastbilar, skall alla funktioner finnas med, som t.ex. huvudströmbrytare, vattenpump, belysning, 220V, laddning och varmvatten.
Inredningen i lådor och skåp återstår - det skall hustrun få vara med och bestämma.Till golvet har vi redan sett ut en matta. Den är till färgen röd och matchar till den grå färgen. Mattans kvalitet är densamma som används i entréer på offentliga inrättningar. Den tål tuffa tag och är lätt att hålla ren.

Den bakre delen av bussen skall ha en rundgrupp för TV tittande och avkoppling. Den främre avdelningen skall fungera som "vardagsrum". Toalettutrymmet som också är ett duschrum har en reversibel fläkt i taket, d.v.s. man kan få den att blåsa åt bägge hållen. Det kan vara praktiskt om man vill ha ut eventuell fukt eller in frisk luft.

Luckorna på överskåpen vid diskbänken kommer från en skrotad Volvo lastbil. Jag har byggt själva skåpdelen och kapat luckorna på höjden.
Nätet i hatthyllan har ersatts med en tunn träskiva som är klädd med textil. Lamporna som är infällda på undersidan av hatthyllan är även dom hämtade från skrotade Volvolastbilar. Färgen på textilen är till sin färg anpassad till bänkskivorna. Det enda som jag inte har gjort själv är faktiskt just bänkskivorna. Här i Hudiksvall var utbudet av skivor så dåligt av skivor så jag lät en kollega framställa skivorna med utvalt laminat.
Det skall finnas mycket rostfritt i bussen. Alla hörn och kanter på inredningen är skyddade av en polerad rostfri plåt. På diskbänken bakkant och mot högskåpet har jag tillverkat en skyddsplåt av rostfri plåt. Enligt bestämmelserna måste det finnas ett flamskydd där spisen skall placeras. Insteget i bussen skall också kläs i rostfri polerad plåt.
Du har fått sett ett litet axplock av bilder från mitt arbete med inredningen. Som Du ser kan man med lite fantasi och klurighet, använda material som är hämtat på skroten.
Det finns 656 bilder på AJOKKIBUSSEN. Bilder som jag på följande sidor visar ett axplock utav.

KLICKA PÅ BILDERNA FÖR STÖRRE BILD !